Siem Reap, 15 februar 2020


Smarte rotter, og masse tuk-tuk …….

Jada, vi har funnet ut at transportmiddelet i Siem Reap er tuk-tuk ! Ingenting annet. Billig, sikkert (?), og litt spennende. Tuk-tuk er altså en moped/scooter påmontert en «passasjervogn». Plass til max 4 personer.

Og, det har blitt noen km med tuk-tuk i dag. Tror t.o.m. Marit koser seg i vogna 🤪 Etter nydelig frokost på hotellet tok vi tuk-tuk til sentrum, en km eller to.

Litt soling ved bassengkanten etter bytur. Det ble ikke lenge……. gikk inn da solkremen begynte å koke på brystet 😇
Gikk ikke helt upåaktet hen at det var Valentine’s Day i går. Regner med de rydder opp i løpet av dagen 🤔

Tilbake på hotellet etter noen timer på by’n husket jeg plutselig på at jeg hadde lest noe om rotter og landminer i Siem Reap….., og etter litt googling fant vi ut at det stemmer. Som ett av flere land der landminer etter tidligere konflikter er et kjempeproblem, er Kambodsja med i en organisasjon som kaller seg ; APOPO, http://www.apopo.org

Denne organisasjonen trener opp rotter til å finne landminer, og deretter blir disse destruert. Dessverre en nesten håpløs oppgave …… Bare i Kambodsja er det idag ca 6 mill landminer ute i terrenget. 19 000 kambodsjanere er drept av landminer siden konflikten endte, Pol Pot og Røde Khmer ble avsatt, i 1997. Lenger er det ikke siden disse «uhyrene» massakrerte 1/4- del av landets befolkning….. Det er mange som ikke har mye å være stolte over når det gjelder sin befatning med massemorderen Pol Pot. Uten å gå i detaljer kan nevnes to sterke motpoler; Både AKP i Norge, og verdens «politimester» USA støttet Røde Khmer-regimet… lenge etter at det var godt dokumentert hva som skjedde med befolkningen. AKP støttet dette grusomme regimet også etter at det ble styrtet i 1997.

Det var historien…… men denne perioden ( pluss det fakta at Kambodsja var en del av Vietnam-krigen fram til 1975) har altså medført at man i dag, i 2020, fremdeles har et kjempeproblem med landminer…… de aller fleste laget i Russland, Kina og USA.

Russiske landminer med 240 g eksplosiver, laget for å skade, ikke drepe. Går man på en slik mister man alt under kneet.

Vel…… tilbake til rottene. Tanzania er et annet land som har store utfordringer med udetonerte landminer. Og det «morsomme» er at det er rottene fra Tanzania man bruker til minerydding, over hele verden, inkl. Kambodsja. De er «dødssmarte», lette å temme og letter å lære opp. Dessuten er de tunge (ca 1,5 kg )men likevel ikke tunge nok til at de detonerer minene). Vi fikk hilse på rottene, og vi fikk se de under arbeid. Mildt sagt imponerende når man vet at alt de fikk i «premie» var banan og nøtter 😀 Men, de har fram til i dag funnet over 7000 landminer, og sannsynligvis reddet mange liv.

Den eldste, vel 4 år, rotta på senteret. Funnet mange miner, og reddet mange liv.

Etter denne meget lærerike timen på dette senteret bar det «hjem» med tuk- tuk’en gjennom byen og til residensen på andre siden av byen.

Avslutter dagens epistel med noen blinkskudd fra fruen. Dekorasjonen øverst til venstre er laget av frukt…vannmelon, mango og papaya 😳

Kategorier:Travels

1 kommentar

  1. Enda en ny dag. Fantastisk og forjævlig. Tenk at det bare er noen få år siden. Har noen lært? Nei nye land står for tur, med de samme hovedaktørene, å de samme støttespillerne.
    God tur videre begge to. Ta bere på hverandre.
    Hilsen oss to i Fjellgata.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: