Mekong 6 februar 2020


Slanger og bier, elefantørefisk og (ukjente) frukter …..

En tur på det enorme Mekong- deltaet er et «must» når man er i disse trakter. Elven Mekong som starter i Tibet og renner gjennom 6 land før den renner ut i havet ett par timers kjøring sør for Saigon. Da har vannet vært innom Kina, Myanmar, Laos, Thailand, Kambodsja og Vietnam.

Turen vår startet med henting og transport i standsmessig limousine (fint skal det være) fra leiligheten tidlig på morgenen. 7-seter der de 5 «ledige» setene allerede var opptatt av en koselig dansk familie, som vi var sammen med på hele turen. Fruen i familien var opprinnelig fra det området vi besøkte, men flyttet/flyktet til Danmark da hun var 2 år. I motsetning til de fleste vietnamesere som flyktet til andre land den gang krigen var over hadde hennes familie sørget for at barna lærte seg sitt morsspråk, så hun snakket flytende vietnamesisk.

Det «vittigste» med denne familien var forøvrig at søsteren til faren bor i Klimpenvegen på Hessa ! 🤭 De hadde vært i Ålesund mange ganger, og skal tilbake å feire 17 mai i år….. Så i en by men mer enn 10 mill mennesker (+ turister) setter vi oss altså inn i en bil der søstera til den ene passasjeren bor på Hessa !! Man kan jo begynne å lure 😁

Første stopp var pagode-besøk, noe vi faktisk har prøvd å få med oss de to gangene vi har vært i Vietnam. Ikke fordi vi er spesielt religiøse, men buddhismen er fremmed, og det er alltid interessant å oppdage hvordan andre praktiserer sin religion. Det vil ta alt for lang tid å «forklare» buddhismen, men nøyer meg med å fastslå at den er komplisert 😇

Etter pagode- besøket bar det ut på floden, den store floden. Mekong- deltaet er Vietnams «spiskammer». Her produseres det aller meste av risen Vietnam produserer, både til eget bruk og til eksport. Mesteparten av fisken fanges i deltaet og havområdene utenfor. Frukt, grønnsaker, you name IT !

Derfor er det krise for Vietnam at Kina har bygget svære demninger og kraftverk i sin del av elven. Som medfører mindre vann i elven, mindre liv i elven, og dette har store konsekvenser for de vietnamesiske bøndene og fiskerne i Mekong-deltaet.

Men, vi kom oss på elven i en liten passasjerbåt og besøkte 3 øyer som ligger i deltaet. Av en eller annen grunn er noen av øyene kun tillatt å besøke for vietnamesere. « No foreigners»! Vi skal ikke glemme at Vietnam var en kommunistisk ettparti-stat fram til 1986, så noen «rare» ordninger har de fremdeles ….🇲🇦🇲🇦🇲🇦 (Det eneste lovlige partiet i Vietnam heter fremdeles Kommunistpartiet, men landet forøvrig er ikke spesielt kommunistisk, i alle fall ikke slik vi oppfatter kommunisme ….) Den Sosialistiske Republikk Vietnam er det offisielle navnet på staten …, så da vet dere det !

Tilbake til Mekong-deltaet; Vi delvis gikk, delvis kjørte med en traktor med vogn, d.v.s. med plass til akkurat 8 personer rundt om på de 3 øyene. En opplevelse i seg selv, det kan jeg love….. Biltilsynet hadde fått apoplektisk anfall 🤪 Vi misunte nesten de som ble fraktet med hest :

Underveis var det selvfølgelig stopp både her og der. Vi besøkte en bifarm , fikk hilse på biene, og smakt på produktene de laget. Varm te med honning i 36 glohete grader….. helt greit !

Lunsjen var selvfølgelig vietnamesisk, og siden vi var i Mekong-deltaet var hovedvekten lagt på fisk og sjømat. Svære reker, muslinger, og ….. elefantørefisk ! (Her må dere bare google 🤔) …. En fisk som kun lever i Mekong-deltaet, og som er en spesialitet i dette området. Etter å ha spist det meste av fisken alene, kan jeg skrive under på at dette var en av de beste fiskemåltidene jeg har hatt. Grillet elefantørefisk vil jeg ha på menyen hjemme !

Noen timer ute på disse øyene går fort, og vi hadde en 2- timers kjøretur hjem. Men, en rotur i «mangrove- jungelen» fikk vi tid til. Ordet «stillhet» får en egen mening når man sitter i en slik flatbunnet båt, og det eneste man kan høre er at årene bryter vannet. Etter noen dager i Saigon er dette som manna fra himmelen for kropp og sjel. Forøvrig kun damer som ror båter i Vietnam, det samme var det også i Nord-Vietnam. Og, Mekong- krokodillene vi ble advart mot, og derfor streng beskjed om å ikke ha hendene utenfor ripa, de holdt seg heldigvis i hus denne dagen.

Jeg slutter her for denne gang. Klokka er nå vel 17.00, og i dag har vi vært på tur til Cu Chi-tunnelene og War Remnant Museum. Til kraftig ettertanke, og minner for livet. Vi får komme tilbake til de besøkene når «skriveånden» melder sin ankomst igjen. Nå er det er liten ettermiddagslur, og senere tur på byen og middag 😋😋😋

Kategorier:Travels

2 kommentarer

  1. Flink du e å blogge Svein! 😃 ser ut som dåkke har det supert❣️ Kos dåkke videre å gi kånå et kjøss her heimafrå!😘

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: