Muscat, Oman 7.3.2019


Så er dagen snart kommet til ende, og etter en bedre middag på hotellets takrestaurant blir det avslapping fram til sengetid.

I dag ble vi hentet av vår venn Yousuf kl. 10, og da bar det den korte vegen rett til Omans største attraksjon, Sultan Qaboos Grand Mosque.(جامع السلطان قابوس الأكبر )Vi spaserte dit en kveld, og fikk tatt flotte bilder av moskeen utenfra, men å komme inn tok fullstendig pusten fra oss.

Vi har nok aldri sett noe lignende tidligere…… en gave fra sultanen til det osmanske folk i anledning hans 30-årsdag som regent i 2001. Her er det overhode ikke spart på noen ting…. På gulvet i mennenes bønnesal er det et persiske gulvteppe, i ett stykke(!!!) på 61x71m, vevd i Iran av 600 veversker som brukte 6 år på jobben !

Moskeen har plass til 20 000 troende, og hver fredag er det fullt……

I taket henger en chandelier på 8,3 tonn (!!), som består av av 1122 lyspærer, 600 000 Swarovski-krystaller, 24 karat gull, og tok 4 år å lage….. stakkaren som skifter lyspærer der har jaggu litt av en jobb 😂

Kan nesten ikke unnlate å nevne min halvtimes samtale om verdens «underfundigheter»(!) med en av de lærde gamle menn på moskeens informasjonssenter etter besøket i moskeen. En utrolig mann, bereist over hele verden (dog, ikke Norge, men han visste veldig mye om oss «nordboere»), og svært språkkyndig. Informasjon om islam hadde de også ….på norsk ! Faktisk hadde vi en samtale som var både interessant og lærerik. Uten å gå i detaljer slo det meg hvor enige vi var i mye, ikke alt, men så lenge vi respekterer hverandre går det bra. Og, jeg lærte endel om islam som jeg overhode ikke visste fra før. Var en opplevelse jeg sent vil glemme. Mens vi ble servert arabisk kaffe og dadler. «There’s an awful lot of dades in Oman», det er i allefall sikkert og visst 😁

Etter moské-besøket tok vi turen til gamle Muscat, og Nationalmuseet som ble åpnet for 3 år siden. Forøvrig er nesten hele Muscat en «ny» by med mesteparten av bygningene oppført i løpet av de siste 50 år. Veldig moderne. Men, på museet fikk vi også se at det har bodd folk i dette distriktet i mange, mange tusen år. Båtbygging, fiske og handel har eksistert her i uminnelige tider, og i en lang periode var Oman en stormakt i Midt-Østen. Zanzibar, på østkysten av Tanzania, var f.eks. under osmanske styre i flere hundre år. Derfor bor det også mange omani på Zanzibar, og mange afrikanere i Oman.

På veien hjem tok vi «kystveien», og stakk er rask tur innom Shangri-La Resort for å sjekke ut hvordan de mindre bemidlede turistene hadde det. Og, til vår store lettelse virket det som de hadde det tålig bra ……🤪

Så da, folkens, er det tid for å avslutte eventyret for i kveld. I morgen er det nye «oppgaver» på gang, men kun en som er banket ! I morgen kveld skal vi på romantisk (får vi håpe) solnedgang-tur med en «Dhow» (gammel båttype) langs Muscat-kysten. Det blir helt sikkert også en flott opplevelse som vi gleder oss til.

Så, til i morgen ; ليلة سعيدة = God Natt 😴😴😴

Kategorier:Travels

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: