Gdansk 23-26.3.2018


 

 

8_IMG_0019

 

En snartur til Gdansk sammen med mamsen 🙂

Ingen av oss har vært her tidligere, til tross for at det er bare er 1 3/4 times flyreise fra Vigra……
Vi fløy med Wizz Air fra Vigra til Gdansk, og nedover var det stappa fullt fly med polske arbeidere som skulle hjem på påskeferie. Disse tok vel opp 95% av flysetene, tenker jeg. Men, turen gikk fint, og 1 3/4 time etter avgang landet vi i Gdansk, vår bil ventet som avtalt, og vi tok inn på det flotte «Gdansk Boutique Hotel» midt i sentrum.

Gdansk, også kalt Danzig (tysk), er en svært gammel by, en av Europas eldste faktisk. Her har det vært bosetninger siden år 0, og byen har tilhørt både Tyskland og Polen, Kongeriket Preussen, og sågar vært en egen «fristat».
Byen ble omtrent fullstendig ødelagt under 2 Verdenskrig, men oppbyggingen av byen er gjort med tanke på hvordan byen så ut før ødeleggelsene, og det aller meste ser i dag ut slik det gjorde før krigen. En imponerende jobb.
Ikke alle vet at det var skuddene mot bastionen på Westerplatte i Gdansk som startet den 2 verdenskrig 1 september 1939.

I dag er Westerplatte stedet for Museet for 2 Verdenskrig. Et imponerende bygg som ble åpnet så sent som i 2017.

 

Når vi besøker nye byer bruker vi for det aller meste «apostlenes hester», og Gdansk var ikke noe unntak. For øvrig er «gamlebyen» i Gdansk såpass konsentrert at det ikke var noe problem.

God mat unner vi oss når vi er på tur 🙂
Vi hadde på forhånd bestilt på Restaurant Ritz, for øvrig bare 2 min å gå fra hotellet. Her har chef Basia Ritz, den første vinneren av Polens «Masterchef», laget en helt fantastisk restaurant. Hennes 5-retters «tastingmeny» var bare verdt turen alene. Anbefales på det sterkeste hvis du har tenkt deg til Gdansk.
En anbefalt «spansk» tapasrestaurant klarte vi ikke å gå forbi. Slett ikke verst, og verdt besøket på «Patio Espanol».

4_20180324_202836279_iOS6_20180324_115644080_iOS

Som nevnt; Vi gikk mye …. og mest i gamlebyen. Og, langs elven «Motlawa». I gamlebyen er det gatene Dluga og Mariacka man finner det mest interessante. Det er selvfølgelig også der de fleste turistene oppholder seg, men det gjør ingenting. Det er plass til alle …. Imponerende kirkebygg, bl.a. verdens største kirke som er bygget med murstein, «Maria-kirken», og gamle velholdte hus fra 1500-1600-tallet. Spisesteder i alle mulige fasonger finner man overalt. Og, det aller fleste har nydelig mat.

 

En «langhelg» i Gdansk gikk fort, og det er helt sikkert mye mer å oppleve og se enn det vi fikk med oss. Men, et interessant bekjentskap var det, og det er slett ikke sikkert at dette var siste turen. Hyggelige folk der de aller fleste snakket engelsk, god mat, og flott opphold på «Gdansk Boutique Hotel».

«w zagłębieniu» !!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorier:Travels

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: