17 juni 22.30 – Hoi An


Dagen i dag har for det meste gått med til å utforske Hoi An…. en fantastisk by, og veldig ulik de fleste andre byene vi har besøkt. Byen ble «fredet» av både Nord-/og Sør Vietnam under krigen, og framstår derfor svært autentisk og «ekte». Byen var en svært viktig havneby for en del år siden, men på grunn av erosjon og at elven da trakk seg tilbake ble havneaktiviteteten derfor flyttet til Da Nang. De store båtene kom seg ikke lenger opp elven til Hoi An. Det resulterte i nedgangstider for byen, helt til tidlig på 90-tallet da turistene oppdaget denne juvelen av en by. Idag er byen på UNESCOs verdensarvliste, og en av de «rikeste» byene i Vietnam.

Hele sentrum av gamlebyen er avsperret for biltrafikk, og det er bare en fornøyelse å spasere rundt og suge inn inntrykk. Nå har jo byen sin del av motorsykkel/moped-trafikken, som fremdeles kjører rundt i gamlebyen, men det går bra 😆

Så forholdsvis tidlig var vi på plass i sentrum for å innta vår daglige dose med vietnamesisk kaffe, som forøvrig er meget god !(og sterk). Av og til er det en forholdsvis omfattende seremoni før den er drikkeklar, men det er bare morsomt. Så tidlig ute var vi at vi måtte vekke opp eieren, og vennlig be han lage oss ett par kopper …..😀 Litt verre var det da vi skulle betale ……. med den minste seddelvaløren jeg hadde…, 500 000 dong ( tilsvarende knapt 200kr). Siden vi var dagens første gjester hadde han ikke vekslepenger, selvfølgelig. Men, han visste råd; Han beholdt pengeseddelen, og jeg fikk legitimasjonskortet hans ! 😂Så gikk vi tilbake senere på dagen, og jeg fikk vekslepengene, og han fikk tilbake leg-kortet sitt!

Området vi bor på her, «resorten», er fantastisk flott, men også en smule «posh»….. kanskje litt for «posh» for to enkle sjeler fra Ålesund 😂 I går spiste vi både lunsj og middag på hotell-området…., maten var både fin og velsmakende, men kanskje ikke helt ekte vietnamesisk…. Og prisen i allefall det tre-dobbelte av hva vi vanligvis betaler.

Så i kveld bestemte vi oss for å besøke Madame Lin, og hennes familiedrevne restaurant rett over gata. For å si det slik; Da var vi plutselig «hjemme» igjen😂 Et uforglemmelig hjemmelaget måltid på ekte vietnamesisk vis. Det betyr mange retter, utrolig fersk, og utrolig godt !!! 4-retters middag for 2, drikke, dessert og kaffe til avslutning; 250kr, takk 😉(Og, det er faktisk i øverste skiktet av de vietnamesiske restaurantene vi har spist på denne turen). Men……., vi klaget ikke på regningen, nei ! Her blir det flere besøk !

IMG_1550.JPG

I morra blir det tidlig opp (som alltid), og ut på tur igjen. Denne gangen en biltur på ca 6 mil til My Son, Cham-folkets hellige graver. Dessverre ble mange av disse hellige stedene ødelagt av  bombing på 60/70-tallet, men det er fremdeles ett av dette minoritetfolkets mest hellige steder. Cham-folket stammer fra Polynesia, og har sitt eget språk, og familiesystem. Bl.a. er samfunnet deres «matrialkalsk», altså det er kvinnene som styrer samfunnsordningen, både sosialt og økonomisk. Dette var et «herrefolk» i området fram til ca år 1400. I dag er det kun ca 110 000 igjen i Vietnam, og 220 000 i Kambodsja. Det skal nok bli en interessant tur i morgen 🤔

Da er klokka 23.05 her i Østen, og Ballsund-AaFK har spilt i 5 min. Resten av kvelden går nok med på å følge resultatet fra Kristiansund ⚽️⚽️⚽️

 

 

 

Kategorier:Travels

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: